روان تحلیل / مطالب / روانشناسی تحلیلی یونگ / تحلیل گر یونگی

ژیلس گویسپل

1398/07/22

چکیده
تولد : 30 ماه مه سال 1916 – درگذشت : 2 ماه مارس سال 2002 . ملیت : هلندی، متخصص علم الهیات و فلسفه عرفان و تاریخ دان مسیحی. او اولین استاد تاریخ مسیحیان در دانشگاه Utrecht بود. در روتردام به دنیا آمد، در سنین پایین به روستای معروف آسیاب کیندردیک نقل مکان کرد. چون نسبتاً دست و پا چلفتی بود، توسط والدینش به سالن بدنسازی شهرداری واقع در شهر Dordrecht فرستاده شد. در اینجا او با دکتر هندریکس دیدار کرد که آموزه های معلم دینی عرفانی کهن بنام Basilides را ارتقا داده بود و او را به اسرار یونانی و ارتدکس روسی علاقه مند کرد.

 

شرح مختصری در خصوص زندگی و آثار

 Gilles Quispel

 


نوشته وگرد آوری : 
سیده مائده موسوی
(دانش آموخته دوره تربیت مدرس و تحلیلگر یونگی در روان تحلیل)

 

شرح مختصری در خصوص زندگی و آثار Gilles Quispel

 تولد: 30 ماه مه سال 1916 – درگذشت: 2 ماه مارس سال 2002. ملیت: هلندی، متخصص علم الهیات و فلسفه عرفان و تاریخ دان مسیحی. او اولین استاد تاریخ مسیحیان در دانشگاه Utrecht بود.

 در روتردام به دنیا آمد، در سنین پایین به روستای معروف آسیاب کیندردیک نقل مکان کرد. چون نسبتاً دست و پا چلفتی بود، توسط والدینش به سالن بدنسازی شهرداری واقع در شهر Dordrecht فرستاده شد. در اینجا او با دکتر هندریکس دیدار کرد که آموزه‌های معلم دینی عرفانی کهن بنام Basilides را ارتقا داده بود و او را به اسرار یونانی و ارتدکس روسی علاقه مند کرد.  پس از اتمام دوره متوسطه در Dordrecht، از سال 1934 تا 1941 در دانشگاه Leiden به تحصیل در رشته زبان شناسی (به ویژه زبان شناسی تاریخی و زبان شناسی تطبیقی) کلاسیک پرداخت. در این دانشگاه او همچنین شروع به مطالعه علم الهیات کرد، که در دانشگاه Groningen نیز مطالعاتش را ادامه داد. او کار بر روی پایان نامه دکترای خود را در سال 1943 در دانشگاه Utrecht با موضوعی که در آن منابع مورد استفاده در Tertullian's Adversus Marcionem مورد بررسی قرار گرفته بود، به پایان رساند. او مطالعاتش را به چندین سیستم عرفانی، به ویژه والنتینیسم گرایی مختص نمود.

 در طول جنگ جهانی دوم، او به عنوان معلم یونانی و لاتین در Gymnasia در Enschede همکار بود. در این زمان وی در نزدیکی شهر مرزی آلمان Enschede به سر می‌برد که این شهر بارها توسط نیروهای متفقین بمباران شد. او چندین شاگرد خود را در جریان این بمباران‌ها از دست داد و همین موضوع دیدگاه او را در مورد زندگی تغییر داد: "و بعد احساس کردم که به خودم چسبیده‌ام، منبعی که زندگی ابدی می‌بخشد. این یک آتش در کیهان است، و بعد خودم را احساس کردم، منبع را پیدا کردم، چاهی کیهانی که بیوگرافی دارد". بعد از این ماجرا او حتی با اشتیاق تر شروع به مطالعه ریشه‌های اولیه تاریخ مسیحیت نمود.  پس از جنگ جهانی دوم، وی با کریستین موهرمان و دیگران نگارش فصلنامه علمی "Vigiliae Christianae" که زندگی و زبان مسیحیان اولیه را مطالعه می‌نمود، شروع کردند. وی چهل مقاله اصلی را به "Vigiliae Christianae" اضافه کرد و بسیاری از مقاله‌های دیگر را ویرایش کرد.

 در سال 1948-1949 به وی یک بورس تحصیلی اعطا شد. در روم با متخصص الهیات و باستان شناس آلمانی Erik Peterson که به گفتهٔ خودش الهام بخش ترین معلم وی بود و نیز روانشناس ومورخ کلیسا Gerardus van der و همچنین روانشناس پروفسور Carl Gustav Jung و محقق یهودی Gershom Scholem ملاقات کرد. Quispel و Peterson هر دو بر منشأ یهودی بودن عرفان تأکید داشتند و همچنین انسدادگرایی قرن دوم را از تأثیرات مهم می‌دانستند. با توجه به تجربه دینی و رمزگشایی افسانه‌های عرفانی و اولیه مسیحیان، Quispel از Carl Jung چیزهای زیادی آموخت. در سال 1951 به عنوان استاد تاریخ کلیساهای اولیه در دانشگاه Utrecht منصوب شد. Quispel در سال 1964-1965 به عنوان استاد میهمان در دانشگاه هاروارد و در سال 1968 دردانشگاه کاتولیک Leuven خدمت کرد.

او مشغول نخستین ویرایش Nag Hammadi Codex I بود ("Jung Codex") و در تمام مدت کار خود به کتابخانه Nag Hammadi و به ویژه انجیل توماس توجه خاصی داشته است. وی بیشتر به خاطر احیای انجیل توماس و سایر نوشته‌های عرفانی مشهور است. او در تفسیر انجیل توماس، به نسخه‌های مکرر از گفته‌های عیسی مسیح اشاره کرد که دارای روایات یهودی و انکراتیک بود. همچنین به مطالعه سنتهای کهن "یهودی - مسیحی"و همچنین Tatian's Diatessaron (تنظیم یک انجیل قرن دوم) کمک کرد. پروفسور Jung دوست و همکار قدیمی Quispel بود که علاقهٔ زیادی به زمینه‌های مورد تحقیق وی داشت و در ترجمه و تدوین کتاب‌های Nag Hammadi با وی همکاری نمود. پیشینهٔ اصلی Jung روانشناسی تحلیلی بود. وی که به عرفان همراه با کیمیاگری علاقه مند بود، متون عرفانی را به طور روانشناختی تفسیر نمی‌کرد، بلکه آنها رااز دیدگاه روان شناسانهٔ خود تفسیر می‌نمود.

 

اسامی تعدادی از کتب Gilles Quispel بدین شرح است:

 

 The Secret Book of Revelation

کتاب اسرار آمیز مکاشفه این کتاب آخرالزمان سنت جان مقدس است. محتوای کتاب شبیه داستان است. "جان ذهن باریک دارد. برای او، نه زیبایی و نه رونق شهر افسس ارزش نگاه دوم ندارد. افسس در انتهای جاده ابریشم از چین و مسیر کاروان از هند واقع شده بود که در گذشته از امپراتوری اشکانیان در مسیر غربی عبور می‌کرد. اما پیامبر کاملاً بی خبر است که اصلاً این جهان خاص وجود دارد. حتی فرهنگ به معنای مطلقاً چیزی برای او نیست."


 Makarius, das Thomasevangelium und das Lied Von der Perle

این کتاب تفسیر انجیل توماس است که دلیل اصلی شهرت gilles محسوب می‌شود.


Gnostica, Judaica, Catholica (Nag Hammadi and Manichaean Studies)

گنوستیک، یهودا، کاتولیک (بخشی از سری مطالعات ناگ همدی و مانویی)

این جلد مجموعه‌ای غنی و متنوع از مقاله‌های Gilles Quispel (1916-2006)، استاد تاریخ کلیسای اولیه در دانشگاه اوترخت را از سال 1951 تا زمان بازنشستگی در سال 1983 گرد هم آورده است. این جلد همچنین تعدادی از نشریات شناخته شده قبلی او (که عمدتاً تحت عنوان "کاتولیکا" ارائه شده است) در دسترس جامعه جهانی قرار می‌دهد.