روان تحلیل / مطالب / کتاب

انسان و سمبلهایش

1398/01/11

چکیده
یونگ در این کتاب به نقش فرهنگ و اساطیر هر ملت در شخصیت افراد تشکیل‌دهنده آن جامعه می‌پردازد و مفهوم کهن‌الگو را مطرح می کند. در قسمت‌هایی از کتاب می‌خوانیم: «من قبلاً به آنچه مردم‌شناسان "ترس از چیزهای نو" نامیده‌اند اشاره کرده‌ام یک ترس عمیق و خرافی از چیزهای نو در مردم ابتدایی در برابر وقایع مبهم، درست مانند حیوانات وحشی واکنش نشان می‌دهند... این امر را می‌توان به آسانی در واکنش هر فرد در برابر رویاهای خود، وقتی که به اعتراف به یک پندار حیرت‌انگیز مجبور می‌شود، مشاهده کرد.» «در بررسی رویاها دو نکته اصلی باید مورد بررسی قرار گیرند: نخست اینکه رویا را باید مانند یک حقیقت تلقی کرد که کسی درباره آن نباید هیچ‌گونه تصور قبلی بکند، جز اینکه در هر حال به وجهی دارای معنی است، دوم اینکه رویا جلوه‌ای از ناخودآگاه است.»

 

 

کتاب انسان و سمبلهایش نوشتهٔ کارل گوستاو یونگ، روانشناس سوئیسی، به‌عنوان آخرین اثر از این نویسنده و روانشناس معروف یاد می‌شود. این کتاب توسط یونگ و شاگردان نامی او، دکتر ماری لویزفون فرانتس، دکتر جوزف آل. هندرسن، دکتر آنیه لایافه و دکتر یولانده یاکوبی نگارش شده است که با نظارت مستقیم یونگ بر مفاهیم بخش‌های آن همراه بوده است تا آخرین اثر خود را با زبانی ساده برای عموم مردم و دور از الفاظ مختص به علم پیچیده روانکاوی بیان کند. ما در این بخش از کتابخانه روانشناسی و موفقیت، به معرفی  این کتاب می‌پردازیم.

یونگ در این کتاب به معرفی و بحث در رابطه با کهن‌الگوها می‌پردازد. کهن‌الگوها در حقیقت از نگاه یونگ، فرهنگ و اساطیر خاص هر ملت است که در شخصیت وزندگی هر شخص تأثیر مستقیم گذاشته است. دیدگاه یونگ در رابطه با ناخودآگاه و شکل‌گیری شخصیت هر فرد به‌گونه‌ای است که اعتقاد دارد، اساس اعمال خودآگاه انسان رابطه مستقیم به ناخودآگاه او دارد. برای بیان آن، خودآگاه انسان را جزیره‌ای در اقیانوس ناخودآگاه او تعریف می‌کند. درواقع یونگ با مطرح کردن کهن‌الگوها، قصد دارد زبان ناخودآگاه را معرفی کند و آن را عامل شکل‌دهنده به ضمیر خودآگاه بداند.

 

مباحث کتاب انسان و سمبولهایش

در کتاب انسان و سمبولهایش، یونگ مباحثی در رابطه با رویاها و تفسیر آن دارد. یونگ در بخشی از کتاب بیان دارد، رؤیاهای ما بازتابی از آینده ما هستند که در ناخودآگاه ما شکل‌گرفته‌اند، چراکه ناخودآگاه ما از رفتارهای گذشتهٔ ما تأثیرپذیر است. او در کتاب اعتقادات خود را در رابطه با حقیقت‌های نهفته‌ای که در خواب و رؤیا وجود دارند، بیان می‌کند. در بخش بعدی، به نماد اساطیری که از فرهنگ و تاریخ گذشتهٔ ما و اطلاعاتی که به همراه دارد، می‌پردازد. نقش آن‌ها را در ناخودآگاه نسل‌های ما موردبررسی قرار می‌دهد و به شناخت هر شخصیت از حقیقت خود کمک می‌کند.

کتاب انسان و سمبولهایش، به مباحث شناخت ویژگی ضمیر ناخودآگاه و ساختار آن می‌پردازد و نحوهٔ صحیح رفتار مناسب، برای هر دسته را توضیح می‌دهد. این بخش به اصلی‌ترین مفاهیم یونگی در رابطه با ناخودآگاه انسان می‌پردازد و در ادامهٔ آن، با ایجاد آگاهی، نحوهٔ برخورد شما با ناخودآگاهتان را روشن می‌سازد. در بخش بعدی کتاب، به شناخت معانی و تحلیل مهم‌ترین نمادهای اساطیری، تاریخی و هنری که از دیرباز تاکنون در فرهنگ‌های مختلف مورداستفاده قرارگرفته است، می‌پردازد. به‌عنوان‌مثال، نقاشی‌هایی که در هر بخش از تاریخ، باهدف منتقل کردن پیام‌هایی خاص، از ذهن آن هنرمند به مخاطب، طراحی و نقاشی می‌شدند. در پایان با بررسی، هرکدام از این نمادها که در ناخودآگاه افراد مختلف وجود دارد، رابطه میان این نمادها با رفتار و گفتار هر شخص را موردبحث قرار می‌دهد.

 

 

 


نظرات 
    برای ثبت نظر باید عضو باشید. اینجا ثبت نام کنید یا اگر عضو هستید وارد سامانه شوید.