روان تحلیل / مطالب / روانشناسی تحلیلی یونگ / ویکی یونگ

کهن‌الگوی آتنا

1398/12/09

چکیده
شخصیت آتنا یا آرکتایپ آتنا خدا بانوی عقل و مهارت و تدبیر اندیشی و کارایی و دستاوردهای عینی است. آتنا دختر بابا است، تحت اختیار و وابستگی ذهن مردانه است و روابط شان هم با مردان است. آرکیتایپ حوزه کار و فعالیت اجتماعی است و آرکتایپ خانه نیست. شخصیت آتنا توسط آنیموس خود تسخیر شده است و مادرش را موجود ضعیفی می داند و می خواهد مثل پدرش باشد. حوزه های غریزی و احساسی و تپش ها موصوع زندگی آتنا نیست چون با ذات و غریزه اش در ارتباط نیست. آتنا تایپ ها زنانی نیستند که زنانگی شان را به نمایش بگذارند و زیاد اهل مد و لباس و رسیدن به خود نیستند، آراسته هستند اما با رنگ های مردانه و اهل لباس های زنانه و خاص نیستند.

آرکتایپ آتنا (Athena Archetype)


کهن‌الگوی آتنا

تحقیق، گردآوری و نگارش: محمد جواد تاج
(دانش آموخته دوره تربیت مدرس و تحلیلگر یونگی در روان تحلیل

 

خدابانوی خِرَد و منطق – تدبیر و برنامه ریزی – نظم – عقل به جای احساسات – اقتدار – واقع گرا – کار


اسطوره آتنا

آتنا، دختر زئوس است که از سرِ او زاده شد. زئوس سردرد شدیدی گرفت و سر او را شکافتند و راهی برای زایمان آتنا باز شد. آتنا وقتی متولد شد زنی رشید بود که زره به تن و سپر به دست داشت. او زئوس را تنها والد خود می‌دانست و همواره دست راست او بود. دختری هم‌شأن زئوس که مشاور وی در تدبیر امور بود. آتنا یاری دهنده قهرمانان سرآمد بود و پا به پای آنان می‌جنگید. او همواره نزدیک‌ترین جناح را به زئوس داشت و طرفدار مردسالاری بود. او در جنگ بهترین تدابیر را در نظر می‌گرفت و به وقت صلح، کار تولید صنایع دستی کاربردی را بر عهده داشت.


کهن‌الگوی آتنا
 
 

شخصیت آتنایی

زنی که کهن‌الگوی آتنا دارد، در زندگی از سر خود تبعیت می‌کند و منطقی و عملگراست. او شفاف فکر کرده، قاطع عمل می‌کند و با اعتمادبنفس و خودانگیخته است. او توانایی برنامه‌ریزی و اجرای فعالیت‌هایی را دارد که نیازمند تفکر هدفمند است. خرد او عملی و راهبردی‌ست. نگاه او به مسائل، واقع گرایانه است و اهل خیالپردازی و آرمانگرایی نیست. همچنین او همواره منطق و تعقل را به احساسات و شهود درونی ترجیح می‌دهد. درگیری‌های عاطفی و احساسات و هیجان در زندگی او جایگاهی ندارد. و از دیگر ویژگی‌های رفتاری بارز او، می‌توان به خونسردی اشاره کرد. او خود را از احساس رنج درباره خود و دیگران به دور نگه می‌دارد و در میان کشمکش‌ها و نابسامانی‌ها در برابر هیجانات، نفوذناپذیر باقی می‌ماند، ماجرا را تحلیل می‌کند و تصمیم می‌گیرد.


او بدن خود را نیز در خدمت خود و اهدافش می‌بیند و حواسش به آن نیست مگر آنکه بیمار شود. همچنین شهوانی، عشوه‌گر و رمانتیک نیست. آتنا از بودن در فضای اقتدار مردانه و مانند مردان کار کردن لذت می‌برد. استقلال ذاتی و دوری از احساسات، مانع درگیری عاطفی و جنسی با مردان همکار و هم‌کلاسش می‌شود. او هدفمند است و در زمینه تحصیلات و کار به راحتی پیشرفت می‌کند و به دنبال بهترین‌هاست. به همین دلیل معمولاً می‌توان او را از تحصیل‌کرده بودن یا جایگاه شغلی و اجتماعی بالایش شناخت. انرژی آتنایی، به سمت صنعتگری و ساخت اشیاء نیز گرایش دارد. اما نکته مهم این است که صنعت را با دیدِ کاربردی و قابل استفاده بودن نگاه می‌کند تا با دید هنری؛ و محصول نهایی او، از لحاظ فنی و کاربردی بی نقص خواهد بود. وقتی پای این دسته از فعالیت‌ها در میان باشد، استعداد آتنا تمام جوانب امر را در بر می‌گیرد: پایان بینی، برنامه ریزی، انجام ماهرانه و صبوری!

تمایل ذاتی آتنا، به مردانی‌ست که مقتدر و مسئولیت پذیر باشند و نفوذ و جایگاه اجتماعی بالایی داشته باشند. او پدر زئوسی اسطورهٔ خود را روی این نوع مردان فرافکنی می‌کند و مدافع و حامی او می‌شود. داشتن این ویژگی باعث می‌شود او مدافع ارزش‌ها و سنت‌های مردسالارانه باشد و آبش با زنان فمنیستی توی یک جوب نرود. از دیگر ویژگی‌های آتنا می‌توان به محافظه کاری و مقاومت در برابر تغییر اشاره کرد.


کهن‌الگوی آتنا
 

کودکی آتنا

کودکی است که بیشتر سؤال می‌کند و خواهان گردآوری اطلاعات و یادگیری کاربرد امور است. متمرکز بر چیزی است که توجه اندیشمندانه‌اش را جلب کند. به خواندن کتاب علاقه نشان می‌دهد و ممکن است سواد را زودتر از دیگران بیاموزد. او نسبتاً مستقلانه عمل می‌کند.

ارتباط آتنا با والدین

بیشتر تعامل او با پدرش است و غالباً او از داشتن چنین دختری احساس غرور می‌کند. پدرش او را حمایت و تشویق می‌کند تا دنبال استعدادهایش برود و پیشرفت کند. اگر پدر او ویژگی‌های یک پدر زئوسی موفق را نداشته باشد، در کاهش اعتمادبنفس او تأثیر مستقیم خواهد گذاشت. دختر آتنایی و مادرش از دو عالم کاملاً جداگانه هستند. (مگر اینکه کهن‌الگوی آتنا در مادرش نیز حاضر باشد) او با عواطف و سبک زندگی و دغدغه‌های مادرش کنار نمی‌آید و او را نابسنده می‌شمارد. مادرش نیز ممکن است این احساس را بکند که خود کودکی بی دست و پاست و دخترش یک بزرگسال بالغ است! می‌توان بطور خلاصه عنوان کرد که ترکیب پدر موفق زئوسی و یک مادر مراقب در پشت صحنه، ترکیب پرتکرار برای دختر آتنایی‌ست.


جوانی آتنا

تغییرات هورمونی بلوغ به ندرت در رفتار و خلق و خوی یک نوجوان آتنایی تأثیر می‌گذارد. به نظر او، بیشتر دخترها ابله و ننر هستند! او مشاهده‌گر خوبی است و برای زندگی برنامه دارد. طرز کار ماشین‌ها و کامپیوتر را می‌آموزد و جزئیات را شفاف می‌بیند. همچنین در تحصیلات و مسابقات علمی و فکری، موفق و پیشرو است و چیزی حواس او را از درس و اهدافش پرت نمی‌کند.


کهن‌الگوی آتنا
 
 

کار آتنا

آتنا اهل انتظار برای شاهزادهٔ سوار بر اسب سفید نیست و علاقه به کار کردن و استقلال شخصی دارد. او در کار کردن، باهوش و کوشاست. در دنیایی که قدرت و دستاورد حرف اول را می‌زند، توانایی تفکر منطقی و دورنگری و تلاش و تمرکز آتنا به او برای موفقیت کمک می‌کند. او ذهن اقتصادی دارد و منطقی و متمرکز به جزئیات است. ممکن است به حیطهٔ تجارت، حقوق، مهندسی و پزشکی به صورت تخصصی بپردازد. او همچنین می‌تواند آموزگاری توانمند اما سخت‌گیر باشد. اما چیزی که در آن تردیدی نیست، توانمندی و استعداد ویژهٔ او برای مدیریت است. یک زن با انرژی آتنایی، حتی اگر به مقتضای شرایط همسری، خانه دار باشد، مدیریت امور خانه را به خوبی انجام می‌دهد. او برای خرید خانه و امور مربوط به خانه داری، برنامه‌ریزی می‌کند و طبق آن پیش می‌رود.


ارتباط آتنا با زنان

 او غالباً ارتباط چندانی با هم‌جنس‌های خود ندارد. به این دلیل که دغدغه‌ها و سبک زندگی او با دیگر زنان متفاوت است. زنی که دوست زن آتنایی باشد، دیر یا زود درمی‌یابد که همهٔ توجه او معطوف به برتری و بردن است و صمیمیتی در کار نیست. این کهن‌الگو حس همدلی نسبت به زنان قربانی را ندارد و آنان را سرزنش می‌کند. او همواره طرف مردان است!


 

ارتباط آتنا با مردان و ازدواج

زن آتنایی، جذب مردان موفق می‌شود. مردانی که اهداف مادی ندارند، قاطع نیستند و عاطفی هستند، توجه آتنا را جلب نمی‌کنند. او در تشخیص برنده‌ها استعداد دارد و همواره شریک و حامی مردان قدرتمند هست. او از اینکه همراه مردی بزرگ باشد احساس قدرتمندی می‌کند و برای چنین مردی فداکاری می‌کند. آتنا شخصاً همسر خود را برمی‌گزیند. ازدواج هم برای او جنبهٔ همکاری دارد و ارتباط مشارکتی او با شوهرش خوب است اما از لحاظ عاطفی ارتباطی وجود ندارد. او اهل حسادت جنسی نیست و اگر روزی با منطق خود تصمیم جدایی بگیرد، با کمترین عواطف و احساس گناه از همسرش جدا می‌شود.


کهن‌الگوی آتنا
 

ارتباط آتنا با فرزندان

آتنا وقتی فرزند دار می‌شود، بی‌صبرانه منتظر بزرگ شدن کودک خود است و کودکی کردن او را دوست ندارد. او وظایف سنتی مادر و احساس مادرانهٔ حاملگی و شیردهی را دوست ندارد و برای آن ارجی قائل نیست. این احتمال هم وجود دارد که برای بزرگ کردن فرزندانش دایه و پرستار استخدام کند و یا آنان را خیلی زود به مهدکودک بفرستد. مادر آتنایی اگر پسری کنجکاو، باهوش و اهل رقابت داشته باشد، احساس خوبی دارد و او را به سمت مسئولیت‌ها سوق می‌دهد و حتی رفتارهای کلیشه‌ای مردانه را به او تزریق می‌کند. اگر دخترش مثل خودش نباشد و با مسائل به گونه‌ای منطقی برخورد نکند و مستقل نباشد، امکان دارد حتی وجود او را نادیده بگیرد! بصورت کلی درک این که دختر یا پسرش با مسائل به گونه‌ای عاطفی برخورد کنند برای او بسیار دشوار است. او از فرزندانش انتظار دارد "قهرمانانی کارآمد" باشند.


میانسالی آتنا

زندگی او همیشه طبق برنامه پیش می‌رود و به همین دلیل در میانسالی نیز زندگیش روالی جاری خواهد داشت. او حتی در میانسالی فردی پخته‌تر و با اعتمادبنفس تر شده و در پذیرش مسن شدن خود خواهد بود. اما این احتمال نیز وجود دارد که دچار بحران میانسالی شود. ممکن است در هم شکستن بُعد عاطفی زندگی در میانسالی، او را به سیاهچالهٔ عواطف پنهانی و سرکوب شده‌اش بیندازد و واکنشی غیر قابل پیش بینی نشان دهد.


کهنسالی آتنا

آتنا در سال‌های واپسین زندگیش، با انرژی، عملگرا و خودبسنده باقی می‌ماند. وقتی فرزندانش او را ترک می‌کنند، دچار سندرم آشیانه خالی نمی‌شود و وقت بیشتری برای رسیدگی به پروژه‌ها و مطالعات و انجام اموری که دوست دارد پیدا می‌کند. او در پذیرش بیوه شدن خود نیز هست. چون از قبل پیش بینی آن را کرده است.


کهن‌الگوی آتنا
 

مشکلات روانی

فقدان عاطفه: تمام زندگی او را منطق و تفکر فرا گرفته و با احساسات، هیجانات، برانگیخته شدن و حس همدلی، غریب است.
فقدان لذت: او غرایز و لذت جسمانی و جنسی خود را سرکوب کرده و از آن بی‌بهره است.
رویکرد خشک: بخاطر افراط در جزئی نگری و تجزیه و تحلیل، ارتباط روحانی و با دل و جان را با زندگی از دست می‌دهد و همه مسائل برایش بی روح و بی‌معنا می‌شوند.
تنهایی: حفاظ دفاعیِ همیشه عاقل و منطقی بودن و منتقد بودن وی باعث می‌شود دیگران از او فاصله بگیرند و تنها بماند.
بی رحمی: به کارآمدی و موفقیت فکر کردن او باعث می‌شود اخلاق و عاطفه را زیر پا بگذارد.


راه‌های رشد

درون نگری: بخشی از زمانی که وی به موفقیت در دنیای بیرون و جایگاه اجتماعی اختصاص می‌دهد، اگر به دنیای درون اختصاص بدهد شخصیت وی بسیار رشد یافته تر خواهد شد و موجب عمق روحی او می‌شود.
هنر: پرداختن به هنر و صنایع دستی بدون در نظر گرفتن کارآمدی می‌تواند موجب تخلیه روانی و آرامش وی شود.
صلح با کودک درون: آتنا باید گاهی دست از بالغ نکته سنج و دقیق افراطی بردارد و با همه وجود درگیر و سرگرم کاری شود و با دل و روح با آن ارتباط برقرار کند. برای او بازی کردن، خندیدن، گریستن و در آغوش گرفتن لازم است.
یافتن مادر: او برای به تعادل رسیدن لازم است در پذیرش مادر خود و ویژگی‌های او قرار گیرد و او را ارزشمند بشمارد. همچنین مادر درونی خود را بازیابی کند و ارزش‌های مادرانه را زندگی کند.


 

نظرات 
    برای ثبت نظر باید عضو باشید. اینجا ثبت نام کنید یا اگر عضو هستید وارد سامانه شوید.